Adverteren

Rouwvliegjes bestrijden bij (kamer)planten


Dieren 21 Sep 2021
Rouwvliegjes bestrijden bij (kamer)planten

De belangrijkste strategie om rouwvliegjes problemen bij kamerplanten tot een minimum te beperken, is om de potgrond te laten opdrogen tussen het water geven, vooral de bovenste 1 tot 2 cm moet droog zijn. Droge potgrond zal de overleving van alle gelegde eieren en/of larven die uit de eieren komen verminderen, evenals de aantrekkelijkheid van de potgrond voor eierleggende volwassen vrouwtjes verminderen. Daarnaast is het aan te raden om af en toe te verpotten, zeker als de potgrond is “afgebroken” en teveel vocht vasthoudt. Verwijder bovendien alle het rottend plantaardig materiaal, zoals rotte bollen en wortels, die een uitstekende voedselbron zijn voor rouwvliegjes larven.

Bestrijders tegen rouwvliegjes

Insecticiden kunnen nodig zijn als problemen met rouwvliegjes enkele weken nadat de bewateringspraktijken zijn aangepast, aanhouden. Directe behandelingen bij de volwassenen of larven; er worden echter verschillende benaderingen gebruikt tegen elke levensfase. Wanneer de populaties van rouwvliegjes  buitensporig is, zijn meestal herhaalde toepassingen vereist om ze echt goed te kwijt te raken. Chemische insecticiden hebben natuurlijk al lang niet meer de voorkeur als het op bestrijders aankomt en zijn in sommige gevallen zelfs verboden. Nematoden, ook wel aaltjes genoemd zijn een veel milieuvriendelijker oplossing. 

Hoe werken deze aaltjes eigenlijk? 

Een biologische bestrijding optie voor de bestrijding van larven van rouwvliegjes is het toepassen van bepaalde parasitaire (of entomopathogene) nematoden. Insectparasitaire nematoden zijn microscopisch kleine rondwormen die de larven van rouwvliegjes  binnendringen via natuurlijke openingen zoals de mond, anus en ademhalingsporiën. De nematoden stoten een bacterie uit die de inwendige inhoud van de larven verteert. varenrouwmug larven sterven binnen drie tot vier dagen. De nematoden soort Steinernema feltiae is bijzonder effectief tegen rouwvliegjes larven.

 

Een effectieve manier om de aanwezigheid van rouwvliegjes larven te detecteren, is door plakjes of partjes van aardappelen in de potgrond te steken. Larven komen naar de aardappel en beginnen binnen een paar dagen te eten. De aardappelschijfjes moeten worden omgedraaid om te zoeken naar larven aan de onderkant.

Ben je opzoek naar meer manieren om van rouwvliegjes af te komen, kijk dan eens op rouwvliegjes.nl - deze website bevat veel nuttige informatie over deze kleine vliegjes. 

 

Inhoud van een website
Internet 01 Mar 2021

Inhoud van een website

Artikel plaatsen?

Gemakkelijk uw artikel plaatsen op onze website? Dat kan direct en vandaag nog online!

Artikel plaatsen